Uşak'ta tarih sayfasında hep İlkler Şehri Uşak olarak bilinir. Bunun en büyük sebeplerinden birisi tarihteki önemli bazı olayların Uşak'ta gerçekleşmesidir. Tarih boyunca Uşak'ta gerçekleşen ilk olaylar 

Türkiye'nin İlk Elektirik Nerede Kullanıldı? 

Elektriğin İlk Kullanıldığı Şehir: Türkiye'nin ilk elektriğin kullanıldığı şehri olarak bilinen Uşak, 1909 yılında elektriğe kavuştu. Bu, o dönemde İstanbul'da elektriğin henüz bulunmadığını gösteriyor.

Türkiye'nin İlk Şeker Fabrikası: Uşak, 1926 yılında Türkiye'nin ilk şeker fabrikasına ev sahipliği yapmıştır. Uşak Şeker Fabrikası, ülkenin ilk çok ortaklı şirketi olma özelliği taşır.

İlk Cirit Oyunu ve Dünyanın İlk Voleybol Müsabakası: Uşak, M.S. II. Yüzyılda gerçekleşen ve dünyanın ilk voleybol müsabakası olarak kabul edilen cirit oyununun ilk müsabakasına ev sahipliği yapmıştır.

Türkiye'nin İlk Demir Yolu: Uşak, Türkiye'nin ilk demir yolunun geçtiği şehirdir. Afyon - İzmir demir yolu hattı, 1898 yılında Uşak'tan geçmeye başlamıştır.

Mareşal Fevzi Çakmak'ın Mareşallik Rütbesini Aldığı Şehir: Mareşal Fevzi Çakmak'ın mareşallik rütbesini ilk defa taktığı şehir Uşak'tır. Rütbe, 31 Ağustos 1922'de yükseltilmiş ve 1 Eylül 1922'de Uşak'ta tebliğ edilmiştir.

 Türkiye'nin İlk Çocuk Kütüphanesi: Uşak, Türkiye'nin ilk çocuk kütüphanesine ev sahipliği yapmıştır. 10 Eylül 1953’te Uşak’ın Eşme ilçesinde açılan bu kütüphane, çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmasına katkı sağlamıştır.

Türkiye'nin İlk Şayak Fabrikası: Uşak, Türkiye'nin ilk şayak fabrikasının kurulduğu şehirdir. Şayak, yün veya pamuk ipliğinden dokunan bir kumaş türüdür. 21 Şubat 1926’da Uşak’ta kurulan şayak fabrikası, tekstil sektörünün gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Kaynak: Hava Aksu