Bebeklerde gaz problemi, sıkça görülebilir. Gaz probleminin ortaya çıkmasının nedeni; besleme pozisyonunun yanlış olması olarak belirtilebilir. Aynı zamanda besleme sonrası gaz çıkaramamak da kolik probleminin ortaya çıkmasına yol açar. Bebeğin bağırsak ve mide yapısından dolayı da gaz problemi görülebilir. Mide ve yemek borusu arası kaçak varsa bu da gazın ortaya çıkmasına yol açar.

Gaz, psikolojik nedenlerle yaşanabilir. Anne ve babanın stresi, huzursuzluk yaşamaları nedeniyle gaz ve buna bağlı ağlama nöbetleri artabilir. Bazı yöntemler ile gaz problemi daha kolay bir şekilde çözülebilir.

ÜÇ-DÖRT AYA KADAR DEVAM EDİYOR

Uzmanlar, gaz probleminin 3-4 aya kadar devam ettiğini belirtiyor. Gaz problemini önlemek için emziren annenin gazlı yiyecekler tüketmemesi tavsiye edilir. Ayrıca panik yapmadan ve ümitsizliğe kapılmadan hareket edilmesi gerekir. Annenin kafein içeren yiyecekleri de çok fazla tüketmemesi önemlidir.

İnek sütü içeren mamalar, daha fazla gaz problemine yol açar. Farklı bir mamaya geçilerek bu problemin ortadan kalkması sağlanabilir. Emzik deliği çok büyük olmamalıdır. Beslenme esnasında bebeğin gazının çıkarılması önemlidir.

SAKİN KALMAK ÖNEMLİ

Bebeğin gaz sancısına bağlı olarak aşırı ağlaması halinde anne ve babanın sakin kalması önemlidir. Bebek, bu süreçte kucakta gezdirilebilir. Elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi sesinden yararlanılabilir. Bebeğin araba ile gezdirilmesi de işe yarar.

Anne ve babanın bebeği kendi göğsüne yatırması fayda sağlar. Aynı zamanda yüz üstü de yatırılabilir. Ancak uyku sırasında bebekler yüz üstü yatırılmamalıdır. Bebekler, ılık bir banyo yaptırılarak rahatlatılabilir. Gaz sancısını gidermek için bir çay kaşığı rezene ya da papatya çayı verilebilir. Gaz sancısını gidermek için ilaç da kullanılabilir. Ancak doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç alınmamalıdır. Anne ve babalar, kolik bebeklerle baş etmekte bazen zorlanabilir. Bu gibi durumlarda bazen başkalarından yardım istenebilir.