Pandemi döneminde sıkıntıya düşen sıfır kilometre araç üretimi, yeni araçların yanı sıra ikinci el araçların fiyatlarını da doğrudan etkiledi. Salgın ile birlikte ortaya çıkan ve bugün halen ek faktörler ile varlığını sürdürerek sektörü etkileyen çip krizi, araç sahibi olmayı hedefleyen tüketicileri büyük bir hayal kırıklığına uğrattı.

Çip krizinin yanı sıra yüksek döviz kuru ve vergiler sonucunda da arka arkaya zamlar alan otomobil fiyatları, haksız kazanç elde etmek isteyen bazı kişi ve kurumların girişimlerinden de olumsuz etkilendi. Bu durumun önüne geçebilmek amacı ile yeni uygulamaları devreye alan Ticaret Bakanlığı, ilerleyen dönemlerde de yeni çalışmaların söz konusu olacağını ifade etti.

Son dönemlerde gerek Ticaret Bakanlığı tarafından alınan önlemler gerek ise de sene sonunun yaklaşıyor olmasından ötürü stoklarını eritmek isteyen firmalar, fiyatların ciddi oranda düşmesine aracılık etti. Sıfır kilometre araç fiyatlarında gözlenen bu düşüş, ikinci el pazarını da doğrudan etkiledi.

YÜZDE 20’LİK FİYAT FARKI

Birkaç yıldır düzenli olarak yükselen ikinci el otomobil fiyatlar, son dönemlerde tüketicilerin yüzlerini güldüren gelişmeler ile gündeme gelmeye başladı. Sıfır km araçların daha ulaşılabilir olması, Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler ve diğer faktörler, fiyat grafiğinde aşağı yönlü hareketlerin gözlenmesini sağladı. Edinilen bilgilere göre düşüş yaklaşık olarak yüzde 20’yi buldu. Bu süreçte tüketicinin yoğun ilgisi ile karşılaşan otomobillerin ise orta segment araçların olduğu bildirildi.

“STOKÇULUĞUN ÖNÜNE GEÇİLDİ”

Sektörde yaşanan son gelişmelere ilişkin birtakım değerlendirmelerde bulunan oto galerici Gökhan Ardeşen, düşüş eğiliminin devam ettiğini belirtti. Alınan önlemlere dikkat çeken Ardeşen, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Otomobiller fahiş fiyat istenmediği takdirde alınıp satılabiliyor. Pandemi sonrası görülen fiyatlarda sürekli artış trendi son buldu. Yatırım için araç alanlar piyasadan çekildi. Ticaret Bakanlığı’nın almış olduğu tedbirleri ile de stokçuluğun önüne geçilmiş oldu.”