Mahlep, hoş aromalı bir baharat türü olarak biliniyor. Gülgiller ailesinden olan mahlep, ağaçta yetişir. Mahlep ağacının boyu, 10 metre uzayabilir. Mahlep, kiraza benzer bir yapıya sahiptir. Meyveler toplandıktan sonra güneşte kurutularak baharatlar elde edilir.
Haziran ayında olgunlaşmaya başlayan mahlep, Batı Asya’da ve Orta Avrupa’da yetişir. Ayrıca Türkiye’nin dağlık alanlarında da yetiştirilir. Tokat, Amasya, Çorum’un dağlık alanlarında da mahlebe rastlamak mümkündür. Mahlep, zahmetsiz bir şekilde yetişir. Yetiştirilip toplandıktan sonra baharat haline getirilen mahlebin, sağlık açısından çok fazla faydası vardır.
MAHLEP ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Mahlep, iki çeşit olacak şekilde doğada bulunur. Bunlardan biri sarı mahlep, diğeri ise kara mahleptir. Sarı mahlep, sütlü kahverengidir. Olgunlaşan meyveleri kırmızı renge bürünür. Mahlebe aşılama yapılarak kiraz ve vişne çoğaltılabilir. Kara mahlebin meyveleri siyah olur. Bu mahlep çeşidi, aşılama için uygun değildir. Mahlebin kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Mahlep kullanılarak mahlep şarabı adı verilen bir içecek elde edilir.
- İyileştirici etkisi nedeniyle ilaç sektöründe kullanılır.
- Mahlep, boya sanayinde kullanılır.
- Renk verme amaçlı olarak kozmetik sektöründe bazı ürünlere eklenir.
MAHLEBİN FAYDALARI
- Mahlebin idrar söktürme özelliği vardır.
- Mahlebin ağrı kesme etkisi bulunur. Bal ile karıştırıldığında ya da çay şeklinde hazırlandığında ağrı kesici etkisinden yararlanılabilir.
- Mahlep, karaciğer açısından fayda sağlar.
- Bağışıklığı destekleyici özelliği bulunur. Aynı zamanda enerji verme gibi bir etkisi de vardır.
- Diyabet rahatsızlığı bulunanlar için faydalıdır.
- Balgamı kolayca söktürür.
- Hazımsızlık problemi yaşayanlar için faydalıdır.
- Nefes darlığı ve astım sorunu olanlar, mahlep tüketebilir.
- Cilt için oldukça faydalıdır.
MAHLEP ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Mahlep çayı, suyun içerisine 2 tatlı kaşığı eklenerek hazırlanır. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar, mahlep çayını tüketmeden önce hekime başvurmalıdır.