Yüzyıllardır sağlık açısından birçok faydasının bulunduğu bilinen en eski yöntemler arasında yer alan hacamat, son dönemlerde sık sık gündeme gelmeye başladı. Orta Doğu, Asya ve Afrika gibi bölgelerde yaygın olarak uygulanan ve romatizmal hastalıklardan migrene kadar pek çok hastalık grubuna karşı iyileştirici özelliği olduğuna inanılan hacamat, alternatif tıpta da geniş bir yere sahip oldu.

İslam dininde de yeri olduğu bilinen hacamat uygulaması, kişilerin hem fiziki hem de manevi açısından şifa bulmasına aracılık eder. Peygamber Efendimiz (SAV)’in sünnetleri arasında yer alan hacamat tedavisi, ülkemizde Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı belgesi bulunan kişiler tarafından uygulanabilir.

HACAMAT NEDİR?

“Kupa tedavisi” olarak da bilinen hacamat, vücut üzerinde belirli noktalara vakum uygulamak esasına dayanan köklü bir uygulamadır. Hem yaş hem de kuru kupalar ile uygulanabilen bu metotta amaç, kandaki toksinlerin vücuttan atılmasını, kan dolaşımının hızlanmasını sağlamaktır.

HACAMATIN FAYDALARI NELERDİR?

Hacamatın bilinen pek çok faydası vardır. Cilt ve saç problemlerinden kas, kemik ve baş ağrılarına kadar pek çok derdin çözümü için uygulanan bu yöntem, birçok tıp uzmanı tarafından da tavsiye edilmektedir.

Hacamatın en çok üzerinde durulan faydaları şu şekilde sıralanabilir:

- Kasları gevşetir.

- Ergenlik sivilcelerinin önüne geçer.

- Kişiye manevi yönden iyi hissettirir.

- Damar sertliklerini geçirir.

- Migren tedavisinde kullanılır.

- Bel- boyun fıtığı ağrılarını dindirir.

- Sinirleri yatıştırır.

- Kan dolaşımını hızlandırır.

- Dokuların beslenme ve oksijenlenmesini artırır.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Kas- iskelet sistemi hastalıklarından kaynaklanan ağrıları giderir.

- Daha çok endorfin salınmasını sağlar.

- Kansızlığa iyi gelir.

- Vücut içi enfeksiyonları giderir.

- Nöropsikolojik hastalıkların etkilerini giderir.

- Kireçlenmeye bağlı ağrıları giderir.

- Saç köklerini uyarır ve dolayısı ile de saç oluşumunu hızlandırır.

Hacamatın yukarıda belirtilmiş olan faydaları için uygulamanın mutlaka işin uzmanı tarafından hastane, klinik gibi steril yerlerde yapılması gerektiği unutulmamalıdır.