Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde yaklaşık 3 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayan OEDAŞ, 4’ü Avrupa Birliği Horizon 2020, 1’i TÜBİTAK ERA-NET SES, 43’ü ise EPDK onaylı olmak üzere toplam 48 Ar-Ge projesi yürütüyor. Bu projelerden 26’sı başarıyla tamamlanırken, 22 proje üzerindeki çalışmalar devam ediyor.

Oedaş Radyo Frekans Emisyonlarıyla Kısmi Deşarj Tespiti Projesi Görsel

Ocak 2024'te en fazla proje kabulü alan elektrik dağıtım şirketlerinden biri olduklarını belirten OEDAŞ Ar-Ge Grup Müdürü Ural Halaçoğlu, yenilenebilir enerji kaynakları, elektrikli araç şarj istasyonları ve mikro şebeke çözümleri gibi pek çok alanda yenilikçi projeler geliştirdiklerini ifade etti.

Ar-Ge departmanı 7 kişilik ekibiyle, başta yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı olmak üzere, nesnelerin interneti, büyük veri ve siber güvenlik gibi güncel teknolojilere odaklanıyor. Bu sayede, tüketicilere güvenilir ve sürdürülebilir enerji sunulması hedeflenirken, Türkiye’nin enerji sektöründeki kalkınma hedeflerine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Oedaş Plames Projesi Görsel

Ar-Ge çalışmaları kapsamında farklı projelere de değinen Halaçoğlu, bugüne dek 20’den fazla ülkede faaliyet gösteren firmalarla iş birliği yapıldığını ve uluslararası projelerde ülkeyi temsil etmenin gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Geçtiğimiz yıl hayata geçirdikleri Radyo Frekans Emisyonları ile Kısmi Deşarj Tespiti projesinin uluslararası ödül kazandığını belirten Halaçoğlu, “Bu proje, ülkemizde bir ilk olmasının yanı sıra dünya çapında da nadir örneklerden biridir,” dedi. Ayrıca yüzde 100 yerli yazılım olan ŞİMŞEK projesiyle, Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımında yerli çözümler üreterek önemli bir konuma ulaştıklarını belirtti.

Oedaş Ar Ge Müdürü Ural Halaçoğlu

OEDAŞ’ın Ar-Ge portföyündeki bazı projeler şunlar:

  • PlaMES: Düşük karbonlu bir gelecek hedefleyen bu projeyle, maliyetlerin azaltılması ve karbon salınımının düşürülmesi için çalışmalar yapılıyor.
  • Quanteeflex: Kentsel bölgelerde enerji esnekliğini artırmayı amaçlayan bu projede, dağıtık enerji kaynakları ve talep yönetimi bütünleşik olarak çalıştırılıyor.
  • MASS: Milli Akıllı Sayaç Sistemleri projesi ile Türkiye genelinde akıllı sayaç uygulamaları bir standart çerçevesinde genişletiliyor.
  • Kırsal Kesim Aydınlatma Projesi: Uzak bölgelerde geçici arızalara hızlı müdahale sağlayacak uzaktan güvenli aktif etme sistemi geliştirilmesi hedefleniyor.
Muhabir: Hulusi Dinçer