Günümüzde birçok kişi telefonlarını, gece boyunca prize takılı kalacak halde şarj ediyor. Ancak bu yöntemin güvenli olup olmadığı tartışılıyor. Yapılan araştırmalar, bir akıllı telefon pilinin yüzde 80 kapasitesinin altına düşmeden önce, ortalama 850 kez tam şarj/deşarj döngüsüne dayanabileceğini gösteriyor. Bu sürecin ardından telefonların pillerinin ömürlerinin ve verimliliğinin azaldığı söyleniyor. Peki telefon şarj ederken neleri yanlış yapıyoruz, iyi bir şarj için ipuçları neler?

Hayatımızın kopmaz ve vazgeçilmez bir parçası haline gelen akıllı telefonlar birçok kişi için hayati önem taşıyor. Ancak akıllı telefonların pil ömürleri de onların kullanım süreleri ile ilgili önemli bir konudur. Birçok kişi telefonunu gece boyunca şarj etmenin pratik bir yöntem olduğunu düşünerek telefonunu bu yöntemde şarj ediyor. Ancak bu tür şarj uygulamaları, akıllı telefonun pil sağlığını olumsuz yönde etkiliyor olabilir. Peki telefonları doğur şekilde şarj etmek için ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar…

PİLLERİN ÖMRÜ AZALIR MI?

Akıllı telefonlar dünyasında lityum iyon piller merkezde bulunuyor. Ancak aynı zamanda lityum iyon piller, son dönemde bazı tartışmaların da ortaya çıkmasına neden oldu. Telefonu uzun süreli şekilde, örneğin gece boyunca şarj etmek telefon piline zarar verir mi?

Telefonun pil ömrünü, cihazın üretim yaşı ve kimyasal yaşı da dahil olmak üzere birçok etken belirler. Ayrıca sıcaklık dalgalanmaları, şarj ve deşarj üzenleri ile telefonun genel kullanımı gibi değişkenler de telefon bataryalarının ömürlerini adım adım azaltır. Lityum iyon pillerin zamanla kimyasal yaşlanması telefonun şarj kapasitesini ve performansını azaltır.

TELEFONU GECE BOYU ŞARJDA BIRAKMAK ZARARLI MI?

Yeni nesil akıllı telefonların birçoğunun tamamen şarj olması yaklaşık 30 dakika ile 2 saat arasında sürüyor. Bu süreler, cihazın pil kapasitesine ve cihazın sağladığı güç miktarına bağlı olarak değişebilir. Ancak telefonu gece boyu şarjda bırakmak hem gereksizdir hem de telefonun pilinin daha hızlı yaşlanmasına neden olur. Telefon bataryalarının daha uzun ömürlü olması için tam şarj döngülerinden kaçınmaya çalışın, gece boyu telefonu şarjda bırakmayın ve telefonunuzu yüzde 100 şarj etmeyin.

Editör: Ozan Yavuz