Ülkemizin doğal güzellikleri ile ünlü olan şehirleri arasında yer alan Uşak, arama motorlarına sıklık ile konu olur. Gerek büyük şehirlere olan yakınlığı gerek ise de sakin yaşamı ile dikkat çeken Uşak, birçok mesire alanları ile de dikkat çeker.

İzmir’e olan yakınlığı ile dikkat çeken ve İzmir’e nazaran daha uygun ekonomik koşullara sahip olan şehrimizin tarihi de birçok kişi tarafından oldukça merak edilir. Özellikle Uşak’ın hangi ilden ayrıldığı ve bugünkü özellikleri arama motorlarına sık sık konu olur.

UŞAK HEP İL MİYDİ?

Osmanlı döneminde Celali ve Suhte isyanları haricinde kalan zamanlarda sakin ve barış içinde bir yaşamın hakim olduğu Uşak 15 Temmuz 1953 tarihine kadar Kütahya’nın ilçelerinden biriydi. İlgili tarihte yapılan düzenleme neticesinde Sivaslı, Karahallı, Banaz ve Ulubey bucaklarının ilçe haline getirilmesi neticesinde Uşak, bir il olarak kayda geçmiştir.

15 Temmuz 1953 tarihine kadar Eşme de Güre, Sirge ve İnay bucakları ile birlikte Manisa’nın ilçesi olarak bilinmekteydi. Ancak düzenleme ile birlikte Eşme’de Uşak’a bağlı bir ilçe olarak kayda geçti. 1953’ün ilgili tarihinin ardından Kütahya ilinin Gediz ilçesinden 13, Altıntaş ilçesinden ise 3 köy Uşak’a bağlandı. Ayrıca Manisa’nın Selendi ilçesinden ve Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinden birer köy de Uşak’ın sınırlarına dahil edildi. 

UŞAK’IN ÖZELLİKLERİ

Uşak, Ege Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında geçit görevi gören İç Batı Anadolu Bölümü üzerinde yer almaktadır. Şehrin doğu, kuzey ve kuzeydoğu tarafları dağlar ile güneybatı tarafı ise ovalar ile kaplıdır. Dağlar, şehrin yaklaşık olarak yüzde 37’sini kaplamaktadır.

Uşak’ta İç Anadolu ve Ege’nin iklim şartları gözlenir bu neden ile hem yumuşak hem de sert havalara şahitlik etmek mümkündür. Yaz ayları Ege Bölgesi’ne nazaran daha az sıcak ve kurak, kış ayları ise İç Anadolu Bölgesi’ne göre daha ılık geçer. Dolayısı ile Uşak’ın iklimi için Akdeniz- karasal geçiş iklimi açıklaması yapılabilir.