Kütahya’nın Simav ilçesinde sabah saatlerinde meydana gelen 4.5 ve 4.6 büyüklüğündeki depremler sonrası bölgede bilimsel incelemeler yapıldı. Depremler, Simav başta olmak üzere çevre ilçelerde ve Uşak’ta da hissedildi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Simav Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Cafer Özkul ile beraberindeki Prof. Dr. Gürsel Yanık, Prof. Dr. Hüseyin Karakuş ve Doç. Dr. Muzaffer Özburan, depremin merkez üssüne yakın Yemişli ve Maden köylerinde saha çalışmaları gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Cafer Özkul, yaptığı açıklamada, depremlerin özellikle Yemişli ve Maden köyleri arasındaki bölgede yoğunlaştığını belirterek, “Saha incelemelerimiz sırasında herhangi bir olumsuz emareye veya yıkıma rastlanmadı.” dedi.

Simav Deprem Inceleme Uşak 1

Doç. Dr. Muzaffer Özburan ise Simav’ın, Ege graben sistemi içerisinde yer aldığını ve iki kenarında diri faylar bulunduğunu vurguladı. Özburan, “Enerji birikimi bu fayların kırılma noktasına eriştiğinde depremler meydana geliyor. Bölge, deprem üretme potansiyeline sahip aktif faylarla çevrili. Çaysimav segmenti, 7.1 büyüklüğünde deprem üretebilecek kapasiteye sahip. Ayrıca, 6-6.5 büyüklüğünde deprem oluşturabilecek başka faylar da mevcut.” ifadelerini kullandı.

Özburan, artçı depremlerin olağan olduğunu hatırlatarak, “Her büyük deprem sonrası artçılar olur. Bunlar bazen aylar, bazen yıllar sürebilir. Bu süreç doğal bir durumdur.” diye konuştu.

Simav ve Pazarlar ilçelerinde herhangi bir can ya da mal kaybı yaşanmazken, tedbir amacıyla eğitime bir gün ara verildi. Depremler, Uşak kent merkezi ve ilçelerinde de vatandaşlar tarafından hissedildi.

Kaynak: AA