Bağımsız Emekliler Sendikası Uşak Şubesi tarafından Temmuz Şehitler Meydanında emekli maaşı protesto eylemi düzenledi.
Protesto eylemine CHP Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba; DSP Uşak İl Başkanı Yüksel Duygu, İYİ Parti Uşak Belediye Başkan Adayı. Muhammet Gür, Saadet Partisi Uşak İl Başkanı İbrahim Dağgezen ve SP Uşak belediye Başkan Ramazan Yavuz Acar emekli protestosuna katıldı.
Bağımsız Emeliler Sendikası Uşak Şube Başkanı İsmail Gezer, protesto eyleminde şu cümlelere yer verdi, “Emeklilere yapılan zamlar, yetersiz ve haksızca yapılmıştır. Ülke genelindeki 16 milyon emeklinin aylıklarına ocak ayında uygulanan artışlar, yaklaşık 13 milyonu için kötü sürpriz oldu. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı bazında hesaplama farklılığı dolayısıyla işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin imler arasındaki gelir uçurumu iyice büyüyerek, denge iyiden iyiye bozuldu. Bu hesaplama farkı, emekli aylık artışlarında makası fazlasıyla açacak. Tüm emekli nüfusun yüzde 14’unu oluşturan yaklaşık 16 milyon SSK ve BAĞKUR emeklisi, toplu sözleşme hakkı bulunmadığı için sadece önceki altı aya ait TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon kadar zam alabiliyor. Memur emeklileri toplu sözleşme hakkından yararlanırken diğer emeklilerin böyle bir imkânı bulunmaması, bu kesimler arasında eşitsizliğe yol açmaktadır Türkiye Bağımsız Emekliler Sendikası olarak 16 milyon Emekli, dul ve yetimlerin haklarını savunmaya devam edeceğiz kiralar çok yüksek biz emekliler aldığımız maaşlarımız kiralara yetmiyor bir emekli kirasını ödemek için tekrar bir işte çalışmaya mahkûm ediliyor hâlbuki biz emekliler insanca yaşamak istiyoruz bizler çalışmak istemiyoruz artık yeter gençlerimizin önünü açmalıyız geçlerimiz işsizlikten ev genci oldular evlilik çağına gelmişler ama evlilik hayalini dahi kuramıyorlar gençlerimiz gelecekten umutsuz ve kaygılılar sayın cumhurbaşkanımız bu maaşları biran önce düzeltmeli diyor ve bankalardan aldığımız promosyonlar 3 yıl en az 50 bin TL olmalı. Bayramda aldığımız ikramiyelerinde bir maaşa çıkartılmasını talep ediyoruz” ifadesini kullandı.
1.En düşük emekli maaşı 23.802 TL ye yükseltilmelidir. Tüm emekli aylıklarına derhal ve seyyanen ek zam yapılmalıdır.Konutsuz emeklilere, gelirlerine uygun ödemeli sosyal konutlar yapılmalıdır. Depreme dayanıksız konutlar uygun ödemeli krediyle sağlamlaştırılmalıdır. Anayasanın “Sendika Kurma Hakkı” ve “Toplu Sözleşme Hakkı” ile ilgili 51. ve 53. Maddelerine “Emekliler” veya Uluslararası Sözleşmelerde yer alan “Herkes” ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır. . Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılmalıdır. . Tüm emekli maaşları “asgari değil, insanca yaşam” ilkesine göre hükümet ve emekli sendikası arasında yapılacak toplu sözleşme yoluyla belirlenmelidir. . Aylık bağlama oranı (ABO) eskiden olduğu gibi en az yüzde 70 olmalıdır. . Yıllardır savsaklanan İntibak Yasası derhal çıkarılmalıdır. . İşçi, Memur ve Bağ- Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilmelidir. . Bayram ikramiyesi adı altında verilen harçlıklar yerine , tüm emeklilere yılda dört defa birer maaş tutarında ikramiye ödenmelidir. . SGK ile Bankalar arasında yapılan protokol görüşmelerine emekli sendikasının da katılması yönünde yasal düzenleme yapılmalı. Emekli maaş promosyonları 3 yılda bir değil her yıl ödenmeli. . Emekli maaşlarından alınan muayene, tedavi ve ilaç katkı payı kesintileri kaldırılmalıdır. . Toplu taşıma araçlarında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlanmalıdır. . Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilmeli. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma muhtaç olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır. Tercih ediliyorsa ayrıca evinde bakım hizmetleri sağlanmalıdır. Emekliye ilgisi doğrultusunda yılda en az bir kez bir hafta tatil yapma koşulları sağlanmalıdır” dedi.