Türkiye ve dünya genelinde bu yaz aşırı ve kavurucu sıcaklar etkisini gösterdi. Yükselen sıcaklıklar nedeniyle birçok bölgede kuraklık sorunu ortaya çıkarken, dünya genelinde aşırı sıcaklar nedeniyle ölüm vakaları da görüldü. Küresel ısınma ve iklim krizi nedeniyle meydana gelen aşırı sıcaklar, yaz aylarının sona ermesiyle birlikte yurt genelinde yerini yavaş yavaş sonbahara bırakmaya başladı. Eylül ayıyla birlikte Türkiye’nin birçok noktasında yağışlar etkili olurken, meydana gelen su baskınlarından nasibini alan kentlerden biri de Uşak oldu.
Türkiye genelinde, birçok il ve ilçede ortaya çıkan sel ve su baskınları hayatı olumsuz yönde etkiledi. 2 ve 4 Eylül tarihlerinde, Uşak’ta meydana gelen aşırı yağışlar nedeniyle Uşak ilinde ve bazı bölgelerinde sel baskını ortaya çıktı. Aşırı yağışlar nedeniyle Uşak’ta meydana gelen su baskınlarının nedenlerini değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp, en büyük nedenin altyapı yetersizliği olduğunu vurguladı. İşte detaylar…
ÜMİT ALP SU BASKINLARI NEDENİYLE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp, Uşak’ta meydana gelen su baskını ve selin en büyük nedeninin altyapı yetersizliği olduğunu ifade etti. Uşak İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Alp, Uşak merkezde yaşanan sel baskınlarının nedenleri arasında en önemlisinin altyapı sistemlerinin çok eski olması olduğunu ifade etti.
“ALTYAPI SİSTEMLERİ 90’LI YILLARDAN KALMA”
Ümit Alp açıklamasında, “Uşak’ın su, kanalizasyon, yağmur suyu gibi altyapı sistemleri 1990’lı yıllardan kalmadır. 90’lı yıllardan sonra noktasal çözümler hariç, Uşak’ın altyapısına büyük bir ilave yapılmamıştır” dedi. Alp, öne sürdüğü tezini de 1990’lı yıllardaki ev yerleşimlerini gösteren 1/25 binlik imar planları ile destekledi.
Uşak’ın 90’lı yıllardan bu yana 4-5 kat büyüdüğünü belirten Alp, su drenaj hatlarının doğru hesaplanmadığını ifade etti ve Uşak’ta birçok derenin fiziken yok olduğunu ve bunun sonucunda da sel felaketlerinin olduğunu ifade etti.
“BU BİLGİLERİNİZİ NEDEN BELEDİYELERLE PAYLAŞMADINIZ?”
Şehrin yollarının asfaltla kaplanmasının ardından yağmur suyunun yeraltına geçmesinin engellendiğini belirten Alp, “‘Bu bilgilerinizi neden belediye ile paylaşmadınız?’ diye soracak olursanız, biz uzun zamandır Oda olarak belediyelerde bu konuda çalışma yapan komisyonlara davet edilmiyoruz. Onun için biz bilgilerimizi komisyonlarımıza aktaramıyoruz” dedi.
Ümit Alp, “Karaağaç Mahallesi Spor sahasına spor salonu yapılırken biz ‘Dere kapanacak’ diye itirazımızı yapmıştık ancak belediye meclisi dikkate almadı ve Kızılöz Deresi’nin kağıt üzerinde yok saydı” dedi.
“BODRUMLARDA CAN KAYBI YAŞANABİLİR”
Çıkarılan imar affı veya imar barışını nedeniyle bodrum katlarda elektrik ve su bağlanmasının uygun görüldüğünü, bunun neticesinde insanların bodrumlarda yaşamaya başladığını dile getiren Alp, “Uşak’ta yaşanan aşırı yağışlar sonrası bodrumlara su dolmuş, mal kaybı yaşanmış, can kaybı yaşanmamıştır. Ancak yağışlar daha fazla olduğu takdirde can kaybı yaşanabilir. Onun için tedbir almamız gerekli” dedi.