Sağlıklı bir yaşam için yemek kadar uykunun da hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan bilim insanları, düzensiz ve kalitesiz uyku alışkanlıklarının bağışıklığı direkt olarak etkilediğini ifade etti. Çok olmasa da düzenli ve özellikle de gece saatlerinde uyuyor olmanın insan sağlığı açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade eden uzmanlar, sürekli uykusuzluk ve yorgunluk durumunun bazı hastalıkların habercisi olabileceğini de vurguladı.
Uyku problemlerini tetikleyen birçok faktörün olduğunu belirten uzmanlar, düzenli olarak uyku problemlerine maruz kalan kişilerin mutlaka doktora başvurmaları gerektiğini ifade etti. Özellikle her sabah uykusuz ve yorgun uyanan kişilerin farklı hastalıklar ile karşı karşıya kalmış olma ihtimallerinin yüksek olduğunu belirten uzmanlar, tespitleri ile dikkat çekti.
“DOKTORA GİDİN” UYARISI
Birkaç sabah değil her sabah yataktan yorgun ve uykusuz kalkanlara, uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Bu durumun uzun vadede hem fiziksel hem de ruhsal getirilerinin olacağını belirten uzmanlar, sorunun çözümü için nedenin tam olarak tespit edilmesi gerektiğini vurguladı. Uykudan yorgun uyanmanın çalışma saatleri, stres gibi faktörlerin yanı sıra; kalp hastalıkları, düşük tansiyon, böbrek üstü bezlerinde düzensizlik, tiroit bezlerinin az çalışması gibi ciddi durumlar neticesinde de ortaya çıkabileceğini belirten uzmanlar, uzun süreli yorgunluk durumlarında doktora gidilmesi gerektiğini ifade etti.
NEDEN YORGUN UYANIRIZ?
Yorgun uyanan kişilerin çoğu zaman koşuşturmalı hayatları sebebi ile tam olarak dinlemediklerini düşündüklerini belirten uzmanlar, bazı zamanlarda ise ciddi hastalıkların kişiyi bu semptom ile uyarıyor olduğunu belirtti. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre gece uykusundan uyanmış olmasına rağmen kişi kendini yorgun ve halen uykusuz hissediyorsa bunun nedeni şu durumlardan kaynaklanıyor olabilir:
- Uyku düzeninin bozulmuş olması,
- Uyku apnesi ve solunum yolu rahatsızlıkları,
- Anksiyete ve stres durumları,
- Uyku hijyeni ve olumsuz ortam koşulları,
- Hastalık öyküsü,
- Kalp rahatsızlıkları,
- Tansiyon rahatsızlıkları,
- Böbrek üstü bezlerinin düzensiz çalışması,
- Tiroit bezlerinin az çalışması.