İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için okul zili 11 Eylül Pazartesi günü çaldı. Milyonlarca öğrencinin yanı sıra 1 milyonu aşkın öğretmen de sınıflarını doldururken Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yeni döneme ilişkin önemli açıklamalar geldi.

2023- 2024 eğitim ve öğretim dönemine ilişkin yeni bir yönetmelik hazırlayan Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimde kalitenin ve verimin artırılabilmesi amacı ile radikal kararların alınmış olduğuna işaret etti. Bu kapsamda bir süredir liseler için devrede olmayan sınıf tekrarı uygulamasının yeniden hayata geçirilmiş olduğu öğrenilirken ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin derslerdeki performanslarına göre öğretmen gözlemleri doğrultusunda değerlendirilecekleri belirtildi.

Örgün programlarda eğitim gören öğrenciler adına önemli kararlara imza atan Milli Eğitim Bakanlığı, ayrıca açık öğretim liseleri ile ilgili de birtakım kararlar aldı. O karar, milyonlarca öğrenciyi şaşkına çevirdi.

AÇIK ÖĞRETİM LİSELERİNE GEÇİŞTE KISITLAMA

Örgün öğretimden açık öğretim liselerine geçiş ile ilgili önemli kararlar alındı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmış olan resmi açıklamada örgün öğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler dışındaki kalan öğrencilerin örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine nakil ve geçiş yapamayacaklarının hükme bağlandığı bilgisine yer verildi.

Depremzede öğrencilerin açık liselere geçişleri ile ilgili ek bir bilgilendirmede bulunan Milli Eğitim Bakanlığı, şu ifadeleri kullandı: “2023- 2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere deprem bölgesindeki Adıyaman, Hatay, Malatya, Kahramanmaraş, Osmaniye illeri ile Gaziantep ilinin Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde geçici barınma merkezlerinde ikamet eden ve taşıma yolu ile eğitim hizmeti alanlar, istemeleri ve durumlarını belgelendirebilmeleri halinde açık öğretim liselerine nakil ve geçiş yapabileceklerdir.”

YETKİLİ İSİMDEN AÇIKLAMA GELDİ

Açık liselere geçişi zorlaştıran yeni kararlar hakkında konuşan MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, AA muhabirine konuştu. Mete, şu ifadeleri kullandı: “Açık öğretime geçişleri belli şartlara bağlayarak öğrencilerimizin örgün eğitimden ayrılması sonucunda onların çok yönlü gelişimlerinin önündeki engellerin, gelecekte yaşamaları muhtemel muhtemel mağduriyetlerin ve eğitim kayıplarının önüne geçmeye çalıştık.”

Editör: Ozan Yavuz