Jeopolitik gerilim nedeniyle oluşabilecek arz kısıtlamalarının etkisiyle, yüksek petrol fiyatlarının küresel ekonomik büyüme üzerindeki olası etkileri incelendi. Fitch Ratings, bu durumda, 2024'te küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 0,4, 2025'te ise yüzde 0,1 daha düşük olabileceğini hesaplıyor.

Yüksek petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisinin kısa vadeli olması beklenirken, 2025'te tahmin edilenden daha düşük enflasyon oranlarıyla bu artışın kısmen dengelemesi bekleniyor.

Petrolün Varil Fiyatı 120 Doları Görecek 

Fitch Ratings'in eylülde açıkladığı Küresel Ekonomik Görünüm (GEO) Raporu'nda, 2024 ve 2025 için öngörülen petrol fiyatlarının sırasıyla 75 ve 70 dolar olduğu belirtilmişti. Ancak, Orta Doğu'daki gerilimin etkisiyle kurum, bu tahminlerini revize ederek 2024 için ortalama petrol fiyatının 120 dolar olacağını öngörüyor. 2025 için ise 100 dolarlık bir fiyat öngörülmekte.

Analistler, Orta Doğu'daki gerilimle bağlantılı olarak yaşanabilecek petrol fiyat şokunun, daha sıkı para politikası, finansal koşullarda sıkılaşma, düşük iş ve tüketici güveni ile finans piyasalarında düzeltmelere neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

İsrail Filistin Çatışması Petrolü Etkiledi

Özellikle hisse fiyatlarında yaşanabilecek yüzde 10'luk bir düşüşün, gelecek yıl küresel GSYH'nin yüzde 0,6 daha düşük olmasına, ABD, Japonya, Avro Bölgesi ve Birleşik Krallık'ta ise yüzde 0,5 ila 0,9 arasında daha düşük bir seyir izlenmesine neden olabileceği tahmin ediliyor.

Hatırlatmak gerekirse, İsrail-Filistin çatışması sonrasında Brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 94 dolara kadar yükselmişti. Ancak, şu an itibarıyla Brent petrolü, TSİ 16.58 itibarıyla 81 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Kaynak: Hava Aksu