Kış mevsimi yaklaşırken, birçok evde turşu kurma hazırlıkları da başladı. İnsanlar, genellikle yaz sonlarında ve kış gelmeden önce sonbahar dönemlerinde turşu kurmaya başlar. Bu aylarda kurulan turşular, kış mevsiminde sofralara gelir ve yemeklerin yanında oldukça lezzetli bir destek gibi tüketilir. Lezzetiyle cezbeden ve yemeklerin vazgeçilmezi olan turşunun suyu da sağlığa faydaları ile dikkat çekiyor.

Yemeklerin yanında servis edilen turşunun envai çeşidi vardır. Ancak evlerde genellikle sonbaharda salatalık, kornişon, havuç, lahana, domates, acur gibi ürünlerin turşusu kurulur. Turşu yemeklerin yanında harika bir yan ürün olduğu gibi suyuyla da sağlığa ciddi faydalar sağlar. Türk mutfağının baş köşesinde yer alan ve yemeklerin vazgeçilmez destekçisi olan turşunun suyu, kış mevsimi için adeta doğal bir şifa kaynağıdır. İşte turşu suyunun ağızları açık bırakan faydaları ve detaylar…

ZENGİN PROBİYOTİK İÇERİĞİ İLE BAĞIRSAK DOSTU

Turşu kurduktan sonra salınan turşu suyu, hazırlık sırasında kullanılan malzemelerin fermente olmasıyla oluşur. Probiyotik olarak çok zengin olan turşu suyu, bu özelliği ile bağırsaklar için çok önemli ve faydalıdır. Vücutta oluşan zararlı bakterilerin çoğalmasını önleyen turşu suyu, aynı zamanda metabolizmanın da hızlanmasını sağlar. Bu nedenle özellikle de zayıflamak isteyenler turşu suyu tüketmeyi tercih edebilir.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Zengin bir antioksidan kaynağı da olan turşu suyu, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu sayede turşu suyu, enfeksiyon hastalıklarının sıkça görüldüğü kış aylarında adeta bir kalkan görevi görür. Turşu suyunu düzenli tüketenlerde kas içinde biriken toksinler de dışarı atılır. Bu sayede turşu suyu, mide rahatsızlıklarını da önler.

Şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarına karşı birebir olan turşu suyunun fazlası ise zararlıdır. Düzensiz ve aşırı şekilde tüketilen turşu suyu, bu kez de kişilerde idrar problemlerine ve şişkinliğe neden olabilir.

Editör: Ozan Yavuz