Yayımlanan istatistiklere göre, dolaşım sistemi hastalıkları Türkiye genelinde de en sık ölüm nedeni olarak öne çıktı. 2019 yılında Türkiye’deki ölümlerin yüzde 36,8’i dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanırken, bu oran 2022 yılında yüzde 35’e geriledi.

Ancak dolaşım sistemi hastalıkları en ölümcül hastalık olma özelliğini sürdürdü. Uşak’ta da 2023 yılında dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı ve bu nedenle yaşanan ölümlerin oranı yüzde 36,7 olarak kaydedildi. Türkiye genelinde bu oran 2023 yılında yüzde 33,4 olarak gerçekleşti.

- Kanser Hastalıkları İkinci Sırada

TÜİK’in yayımladığı ölüm nedenleri arasında kanser hastalıkları (iyi huylu ve kötü huylu tümörler) Türkiye ve Uşak’ta ikinci sırada yer aldı. Türkiye genelinde kanser nedenli ölümler 2019 yılında yüzde 18,4 iken, 2023 yılında yüzde 15’e düştü. Uşak’ta ise kanser nedeniyle ölüm oranı 2019 yılında yüzde 14,9 iken, 2023 yılında yüzde 14,8’e geriledi.

- Dolaşım Sistemi Hastalıkları Nedir?

Dolaşım sistemi hastalıkları, kalp, kan basıncı, atardamar, toplardamar ve kılcal damarlar gibi dolaşım sistemi ile ilgili yapılarda görülen hastalıklardır. Bu hastalıklar, tüm vücudu etkileyen hayati hastalıklardır çünkü dolaşım sistemi tüm vücuttaki hücrelerin oksijen ve beslenme ihtiyaçlarını karşılar.

Çeşitli dolaşım sistemi hastalıkları farklı belirti ve bulgulara yol açabilir. Yaygın belirtiler arasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürük, uyuşma, soluk cilt, soğuk ten, çarpıntı ve ödem yer alır. Bazı durumlarda kanlı balgam (hemoptizi), geçici bilinç kaybı (senkop) ve ateş de görülebilir.

En önemli belirti ise, kalp kasının iskemisi sonucu oluşan göğüs ağrısıdır (angina pektoris). Göğüs ağrısı ve nefes darlığı hissedildiğinde ciddi kalp rahatsızlıklarından kaynaklanabileceği için doktora başvurulması önemlidir.

Muhabir: Öyküm Yavuz