Dudak çatlaması birçok kişinin karşılaşmak istemeyeceği ve zaman zaman ağrı hissedile bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle az sıvı alımı, yetersiz beslenme, vitamin eksiklikleri gibi etkenler dudak çatlamasının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor.
Dudak çatlaması problemlerinin nedenleri ve çözümüne dair önemli konulara değinen Uz. Dr. Ali Rıza Başaran, Aydınlık’ta konunun detaylarını açıkladı. Gündelik bazı alışkanlıkların da dudak çatlamasına neden olabileceğinin altını çiziyor.
VİTAMİN EKSİKLİĞİ BAŞLICA NEDENLERİ ARASINDA!
Dudakların çatlamasına yol açan birçok etken bulunuyor. Vücudun geri kalanından daha fazla dış etkenlere maruz kaldığını belirten Uz. Dr. Başaran, soğuk ve kuru hava, güneş ışınları sıvı kaybının başlıca etkenler olduğuna işaret ediyor.
Dudakların çatlamasının önemli nedenlerinden bir diğerinin ise vitamin eksiklikleri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle folat (B9 vitamini), B2, B6 ve B12 vitamin eksikliklerinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabileceği aktarılıyor. Bazı durumlarda şeker hastalarında da dudak çatlamasının görülebileceğini aktarıyor.
DUDAK ÇATLAMASI NEDEN OLUR?
Vitamin eksikliklerinin yanı sıra dudak çatlamasının daha birçok farklı nedeni olabileceği aktarılıyor. Bu nedenler arasında az su içmekte önemli bir etken olarak gösteriliyor. Sıvı kaybının ciltteki ve dudaklardaki nemi emebileceği ifade ediliyor. Günde en az 2 litre su tüketimi öneriliyor.
Çeşitli gastrointestinal hastalıklarında da etkili olabileceğini aktaran uzmanlar, inflamatuar bağırsak hastalıkları, gastroözofageal reflü hastalığı ve crohn hastalığı gibi sorunların bu soruna neden olabileceği aktarılıyor.
DUDAK ÇATLAMASINI ÖNLEME YÖNTEMLERİ!
Dudak çatlamasının önlenmesi için gündelik bazı alışkanlıklarda değişikliğe gidilmesi öneriliyor. Dudakların sürekli olarak nemli tutulmaya özen gösterilmesi ve bol sıvı tüketimi bu kapsamda en önemli konular arasında yer alıyor. Diğer önemli bir konu ise dudak balsamı veya merhem kullanımıdır. Dışardayken güneş koruyucu ile dudak balsamı uygulamalarının yapılmasının önemine vurgu yapılıyor. Dudakları yalamaktan ve ısırmaktan da uzak durulması gerektiği ifade edildi.