Bu çerçevede, Uşak'ın Banaz ilçesinde kurulacak olan Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) Türkiye’nin jeotermal tarımdaki gücünü pekiştirecek.

- Sağlıklı ve Uygun Maliyetli Gıda Üretimi

Jeotermal seralar, sağlıklı ve uygun maliyetli gıdaya erişimde önemli bir rol oynuyor. Türkiye genelinde birçok yerde kurulan bu seralar, yerli, temiz ve sürdürülebilir jeotermal enerji kaynaklarıyla ısıtılıyor. Bu da seraların enerji maliyetlerini minimuma indiriyor.

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, Türkiye'deki mevcut 4 bin 500 dönümlük sera alanının ülke potansiyelinin çok altında olduğunu belirtti. Kındap, doğru politikalar ve teşvik mekanizmaları ile 10 yıl içinde 100 bin dönüm sera alanına ulaşılabileceğini ve bu sayede 100 binin üzerinde yeni istihdam yaratılacağını söyledi. Ayrıca, jeotermal enerjinin ülke ekonomisi açısından değerinin iyi anlaşılması ve sonuna kadar yararlanılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de Jeotermal Sera Uygulamaları

Türkiye’de 21 adet Tarıma Dayalı İhtisas OSB kuruldu. Bunlar arasında İzmir Dikili'de 3 bin dönüm, Denizli Sarayköy'de 700 dönüm ve Ağrı Diyadin’de 1,3 bin dönüm alanda kurulan TDİOSB'ler jeotermal kaynakla ısıtılacak. Balıkesir Gönen’de 8 bin dönüm alanda kuruluş çalışmaları süren TDİOSB, tamamlandığında dünyanın en büyük jeotermal sera projesi olacak ve 10 milyar TL’ye mal olacak bu proje 10 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Afyonkarahisar’da 3 bin dönümlük alanda kurulacak olan jeotermal kaynaklı TDİOSB çalışmalarına da başlandı. Bu proje kapsamında yüzde 75'i kadın olmak üzere doğrudan 3 bin 500 kişiye istihdam sağlanacak. Manisa Kula’da 135 dönüm alanda kurulma çalışmaları süren Jeotermal Sera Projesi, 2023 yılı sonunda üretime başlayacak. Kayseri Kocasinan’da bin 200 dönüm alanda Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı Sera OSB çalışmaları başladı ve iki yıl içinde bacasız fabrikaların devreye alınması hedefleniyor.

Uşak Banaz’da kurulacak olan Jeotermal Kaynaklı Sera İhtisas OSB, 2 bin 400 dönümlük alanda 25 sera işletmesiyle faaliyet gösterecek. Ayrıca, Balıkesir Bigadiç’te de 2 bin 400 dönümlük alanda Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB kurulacak.

Editör: Ozan Yavuz