Hem coğrafyası hem iklimi hem de Ege bölgesindeki konumu itibari ile Uşak yaşanabilecek kentler arasında yer alıyor.
Bu giriş çok güzel dimi şimdi gelelim “dışı sizi içi beni yakar” atasözünün Uşak için uyarlanmış haline. Yazımın başlığı ile doğru orantılı olarak okuyucularımızı da interakif olarak yazıma ortak etmek istiyorum sizce “Uşak’ın neyi eksik”.
İlkler şehri diyoruz sanayisi ile kültürü ile Ülkemizde birçok konuya ilkleri yaşatmış bir şehir. İlkler şehrinin açılımını burada yapmayacağım. Birçok yazıda makalede Uşak’ın tanıtımında bu başlık kullanılır Uşak İlkler şehri denir. Gerçekten ilkler şehrimi ya da bu ilkler şehri Uşak’a şimdi ne katıyor. Ege Bölgesinde en gelişmemiş bir il Uşak olarak görünüyor. İzmir’i saymıyorum, Denizli, Muğla, Aydın, Manisa zaten aldı başını gitti hem Büyükşehir vasfını aldılar hem de devlet desteğini ona göre alıyorlar. Uşak ölçekli diğer iki il Afyonkarahisar ve Kütahya. Afyonkarahisar son yıllarda aldığı “Gastronomi Şehri” özelliği ile ciddi tanıtım atağına geçti. Jeotermal enerjisini çok iyi kullandı onlarca 5 yıldızlı otel bölgeye yapıldı sağlık turizmi pastasından ciddi payını alıyor. Kütahya desem seramik şehriyiz deyip önemli ölçüde yatırım aldı. Çok yakında yeni yatırımlarda alarak Bölgede seramik ve çini konusunda Ülke gündeminde yerini alır
Uşak ne yapıyor
Eeee Uşak’ta ne var, ne yapıyoruz, ne üretiyoruz, ülke genelinde adımızı ön plana çıkaracak ne yemeğimiz, ne üretimimiz nede başarımız var. He Tarhanamız var ona da Kütahya sahip çıktı Geçtiğimiz sene Gediz “Tarhana Festivali” düzenledi. Neyimize sahip çıkıyoruz. Uşak bumu, bu kadar mı? Karun hazinelerimiz var, Blaundus umuz var, mesela Hıristiyan Dünyasını Uşak’a çekebilecek ciddi bir turizm getiri olabilecek, Karayakuplu Köyü’nde Hıristiyanlığın kayıp mezheplerinden Montanizm’e ait kilise ve M.S. 2’nci yüzyıla ait Tymion Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılması için bekleniyor. Dünyanın ikinci Büyük Kanyonu Uşak’ta. Türkiye’de üretilen battaniyelerin yüzde 98’i Uşak’ta üretiliyor neredeyse ülkeyi Uşak ısıtıyor. Yılda 17 -18 milyon adet battaniye üretiyoruz. Geri Dönüşüm desek Uşak’ta ülkenin pisliği Uşak’ta geri dönüşüyor, yılda 980 bin ton atık Uşak’ta geri dönüştürülüyor. Seramik sektöründe Türkiye’de toplam yıllık 400 milyon metrekare seramik üretimi yapılıyor. Uşak ise, yıllık 50 milyon metrekare üretim kapasitesi ile, Türkiye'nin seramik ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 13'ünü karşılıyor. Daha saydıkça sayabilirim.
Neden geri kaldık
Tüm bunları sayarken biz neden geri kaldık “Uşak’ın neyi eksik” diye insan kendine sormadan edemiyor. Benim aslında bir fikrim var biz Uşaklılar olarak kulis yapamıyoruz. Ankara’da kulisimiz eksik. Devlet yatırımlarını Uşak’a doğru kanalize edemiyoruz. Milletvekillerimiz maalesef Ankara’da yetersiz kalıyor. Uşak’a daha becerikli, tutuğunu koparan, kendi inisiyatifini kullanabilecek bürokratlar gerekiyor. Dedik ya Uşak’ın neyi eksik aslında eksiği yok fazlası var ama biz bunu kullanamıyoruz. Yeterli kulis, yeterli PR çalışması, yeterli reklam, yeterli bürokrat yetiştiremiyoruz. İşte eksiğimiz bu. Umarız neyimiz eksik demeyeceğimiz günler yakındır diyelim Sağlıcakla Kalın…