Dünya globalleşeyim derken, yeni sistemler aramaya başladı.
Dünya ekonomisine yön verenler yeni bir dünya düzeni kurmak için Globalizme karar verdikten hemen sonra, yeni sistemi uygulama başladılar. Uygulamayı yakından takip ediyorlar, bu yeni sistemin, eksiklikleri ve olumsuzluklarını bulmaya ve sistemin aksayan yerlerinin revizyonu için tüm verileri dikkatle inceliyorlardı.
Veriler; globalizm, için tüm uygulamalarının piyasalara kısa sürede etki ettiği, sistemin kısa sürede oturduğunu gösteriyordu. Sistemin, piyasalar ve toplumlar üzerinde olumsuz etkileri de olmuştu. Ama bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılmasının da o kadar kolay olmadığını görülüyordu. Çünkü Bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması için çok zaman ve paraya gerekiyordu.
Globalizm, ortaya çıkma ihtiyacı, ilkeleri ve Globalizm dünyaya sunuluşunun tersine hareket ve uygulamalar yapılmaya başlandı. Sonuç; Piyasaları belirleyen, sermaye, devlet ve reel sektör üçlemesinde, sermayenin lehine, devlet ve reel sektörün ise zararına sonuçlar vermeye başladı.
Tüm dünyada Sanayiciler ilk sıkıntıyı çekmeye başlayınca, daha ucuza ve az maliyetli ürünler üretmek maksadı ile başka ülkelere üretim araçlarını kaydırdılar. Sonuçta; başka ülkelerin, vatandaşlarına iş ortamı yarattılar. Sosyal Güvenlik kurumlarına paralar ödediler. Vergiler verdiler.
Düşük maliyetli üretim ve fiyatta rekabet maksadı ile gelişmekte olan ülkeler de üretim yapan firmalar, bazı şeyleri göremediler. Yenidünya düzenin, uygulamaları sırasında ortaya çıkan aksaklıkları önce, ABD deki mortage krizine bağladılar. Sonrasında dediler ki Çin’in sattığı mallar buna sebep oldu. ABD sorunun diğer kaynağını da hemen buldu. Göçmenler. Tedbir de gayet basitti göçmenleri sınır dışı et. Ülkeye girmelerine engel ol. Duvarlar ör.
Globalizm uygulamalarında yapılan hatalara faturalar kesileceğine, uygulama hatalarının ortaya çıkardığı sorunlara faturalar kesildi.
Aslında sorun çok basitti. Globalizm uygulamalarında; İnternetinde gelişmesi nedeni ile para ve haberler, ürünlerden de insanlardan da daha serbest ve hızlı dolaşmaya başladı. İnsanlar ve üretilen, ürünler paranın çok gerisinde kaldı. Sonuç mu? Üretimin, emeğin globalizm den sağlayacağı fayda, paranın globalizmden sağladığı faydanın yanında neredeyse sıfırdı. Dünya, emek ve üretimi ile değil, paradan para kazanmanın daha iyi olduğunu gördü. Yatırımlar durdu. İşsizlik arttı. İnsanlarda gelir düşünce, Tüketimde düştü. Tüketim düşünce üretim fazla vermeye başladı. Üretim de düştü.
Devletler, Piyasalardaki bu sorunlar ve onun getirdiği sosyal sorunlarla mücadele etmeye ve çözümler üretmeye başlanmıştı ki; Bu defada, Almanya’nın başını çektiği bazı ülkelerde, daha düşük maliyetli üretim yapmak maksadı ile insan iş gücüne gerek duymayacakları 4.0 sanayiyi kurmaya başladılar. 4.0 sanayiye geç, Maaş, izin, yıpranma, tazminat, hastalık izni gibi giderlerin olmadan üretim yap. Çalışma saati mi? Boş ver. Makine yoruluncaya kadar çalışsın dursun. Eee… Bundan iyisi Şam’da kayası diye düşündüler. İnsanla niye uğraşasın ki bırak her şeyi bilgisayarlar ve robotlar yapsın.
Ekonomilerdeki bu sıkıntılar devletlerin teşviki ve bankacılık sistemleri sayesinde atlatılmaya çalışıldı. Ama asıl en büyük tepkiyi veren, ilk hisseden ve sorunların hemen kendisini gösterdiği yer sosyal hayat oldu. Tüm dünyada, insanların sosyal hayatları sıkıntılar göstermeye başladı. Dünyadaki, gelişmiş ve gelişmeye başlayan ülkelerde hizmet ve tarım sektörleri allarım vermeye başladı. Dünyadaki, tarımda üretim, dünya nüfus artış hızının altında kaldı. İnsanlar, Tarımdaki üretim maliyetlerinin artması Aile işletmelerini tarımdan uzaklaştırdı. Ailelerin ekonomik güçlükler yaşaması nedeni ile tüm Dünyada aileler parçalanmaya, evlilik kurumu işlerliğini yitirmeye başladı. Bunun sonucunda; Sevgisiz sorumsuz ebebeyinler. Topluma yük olmuş bireyler. Her şeye üretmeden çalışmadan kavuşmaya çalışan insanlar oluşmaya başladı.
Acaba; Ekonominin, ekonomi için mi? İnsan için mi? olduğunu unutan G-8 Ülkeleri, 4.0 sanayi uygulamasıyla, insanlara iş veremeyeceklerini, sosyal güvenlik kurumlarını ortadan kalkmasına sebep olacaklarını biliyorlar mı? Yapacakları seri ve ucuz maliyetli bu ürünleri kime ve kimlere satacaklarını hiç düşündüler mi?
Çalışmayan, üretmeyen, geliri olmayan insanların olduğu bir dünyada, üretecekleri malları yoksa bizim bilmediğimiz başka bir gezegene mi satacaklar?
Bir twet ile dünya piyasalarının ne hale geldiğini hepimiz gördük. Küreselleşme uygulamaları yeniden gözden geçirilmelidir. Yoksa Dünya, yaşadığımız sıkıntılardan daha büyüğünü yaşamaya aday.
Saygılarımla.