Bizlerin, Yenidünya düzeni, kelimesinden anladığımızşey,dünyayı, son hali ile algıladığımız ve anladığımız zamandaki dünya düzeni demektir.

Yenidünya düzeni neredeyse her ay değişmektedir. Bu nedenle, yenidünya düzeni algımız bir ay evveline aitse, yenidünya bilgisi cahili olduk demektir.

Özellikle son yıllarda Ülkemizin dış politikadaki ani virajları ve davranış değişikliklerinin sebebi de budur.

“Değişmeyen tek şeyin, değişim olduğu”  sözü tamda bu günler için söylenmiş gibidir.

Sadece ülkemizin değil, başka ülkelerin devlet başkanlarına bakarsanız onlarında sık, sık kararlarını ve tavırlarını değiştirdiğini görürsünüz.

Yenidünya düzenini sadece ekonomi üzerinden yorumlar ve algılarsak, daha sonra yapacağımız yorum ve tahminlerde de hep yanıldığımızı göreceğiz. Çünkü yenidünya düzeninde sadece ekonomik değişiklikler olmamaktadır. Yenidünyada sosya- ekonomik değişimler geçmişe göre daha hızlı olmaktadır.

Yenidünya düzeninde; meclislerin, vatandaşların, sermayelerin, girişimcilerin, tüketicilerin tercih yaklaşımlarında ve kararlarında hızlı değişimler olmaktadır.

Yenidünya düzeninde bir hareketiniz, bundan sonraki hareketlerinizin kaderini belirlemektedir. Kısacası yenidünya düzeninde artık,  perşembenin gelişi neredeyse pazartesinden belli olmaya başlamaktadır.

Ülkeler,  firmalar ve şahıslar arası ilişkilerde artık, yardımcı olma. Destek verme diye bir şey yoktur. Beraber kazanabileceğiniz ortaklıklar vardır. Ve bu ortaklıklar bazen rakibinizle, bazen düşmanınızla yapılmaktadır. Yenidünya düzeninde her hamlenizde yeni dostlarınız ve yeni düşmanlarınız olmaktadır.

Ülkeler ve firmalar tek başına mücadele etmek yerine başka ülke ve firmalarla hedef ve amaç birlikteliği yaparak mücadele etmektedirler. Sanayide, tarımda, turizm de kümelemelerin önemi her geçen gün artmaktadır. O yüzdendir ki; İngiltere’nin bir bacağı AB de, bir bacağı dışardadır. ABD de yeni bir partner olarak İngiltere’yi sabırsızlıkla beklemektedir.

Yenidünya düzenin değiştiremediği tek şey, eski dünya düzeninde olduğu gibi “ ekonomik savaşla yenemediklerinizi, sıcak savaşlarla yenmek” yaklaşımıdır.

Yenidünya düzeninde gelişmişliğin, kalkınmanın da kriterleri değişmiştir. Enerjide, lojistikte, tarımda, turizm de, eğitimde, teknolojide, savunmada ileri değilseniz kalkınamamışsınız demektir.

Eğer bir ülkede ve şehirde bu konularda hızlı yatırımlar yapılamıyorsa, eski sektörlerle ve eski zamanlarda yapılmış yatırımlarla işler dönüyorsa, artık algımız; o ülkeler ve şehirleriçin çok fazla girişimcileri var olarak değil de, bir zamanlar çok fazla girişimcileri varmış yönünde olmaktadır.

Saygılarımla.