Özellikle Ülkemizin son on yıl içinde, Jeo- politik yerinin önemini tüm dünyaya kabul ettirdik ve kendimizde bir kez daha fark ettik.

           Ta, ilkokul yıllarından beri ülkemizin dünyadaki yerinin ne kadar önemli olduğunu dinlerdik büyüme çağlarında ve sonraki yaşlarda da bunları okurduk, duyduk, anlattık. Ama bu konuda gerekli olan alt yapıları yapamadık.

          Bu gün geldiğimiz nokta itibariyle, Çin den, İngiltere’ye kadar kara yolu ve demir yolun alt yapıları oluştu. Tarihi ipek yolu, çağın araçlarına göre uygun hale getirildi. Bu konuda özellikle Şangay Beşlisi Ülkelerin ve üyelik başvurusu yapan ülkelerin İpek yolu üzerinde olanları da bu projede bizim yaptığımız alt yapı çalışmalarını kendi ülkelerinde, tamamladılar ve Hem ülkemizde hem de bu ülkelerde hala alt yapı iyileştirme çalışmaları hala yapılmaya devam ediyor.

         İpek yolunun tekrardan faaliyete geçmesiyle birlikte, eski tarihlerde olduğu gibi en avantajlı ülkeler, yine Çin ve Avrupa Birliği Ülkeleri oldu. Ve tarihi İpekyolu, özellikle Rus- Ukrayna savaşı nedeni ile ülkemizden geçen İpekyolu tek güvenli yol olma özelliğini de kazandı

        Bu ipek yolunun, Çin’ i, Avrupa’ya bağlayan diğer alternatif yollardan daha kullanışlı ve kullananlar için daha avantajlı hale getirmek ve bu yolunun tarih içinde kalıcı olması için bu yol üstündeki ülkeler gibi bizimde hızla var olan bazı eksiklikleri tamamlamamız gerekmektedir.

      Bunun için başta Tren yollarımızın alt yapılarının yüksek tonajlı taşımacılığa uygun hale getirmek, bu yol üstündeki Ülkelerin tren yollarının ray genişliğinin tüm ülkelerde bir standart içinde olması gerekir. Bu standart uyumsuzluğunun ülkelere hem avantajları, hem de dezavantajları vardır. Dezavantajı, ülkelerin tek noktadan kesintisiz mal taşımaları imkânsız olur. Zaman kayıplarına sebep verir. Avantajı ise her ülke kendi taşıma şirketleri ve yüklenici firmaları ile kendi ülkelerinin giriş ve çıkışa kadar olan tüm hizmetleri vererek, ülkelerinin kazançlarını büyük miktarda arttırırlar.

       Özellikle karayolu taşımacılığı ve yolcu taşımacılığı için Ülke olarak bizim başta gümrük kapılarında resmi işlerin hızlandırılması, araç sürücülerinin ve karayolu ile seyahat edenlerin gümrük kapılarında ve yollarda konaklayacakları, hizmet alacakları, alış veriş yapacakları işletmelerin yapılması, bu sayede ülkemize daha fazla döviz bırakmaları sağlanmalıdır.

        Ülkemizden, başka ülkelerin limanlarına gidecek olan yük ve yolculara hizmet verecek olan yollarımızın ve hizmet veren yerlerimizin hızla oluşmasını, liman kapasitelerinin arttırılması, deniz taşıma filolarımızın arttırılması sağlanmalıdır. Ayrıca, İpek yolu üstündeki illerin bu konuda gerekli alt yapıları şimdiden hazırlamaları gerekmektedir.

        Çünkü; gelecek, başta eğitim olmak üzere, enerji, gıda ve lojistiktedir.

        Saygılarımla. A. Tufan Güven.